Ahad, 15 Januari 2012

SINGGANG DAGING


Assalamualaikum......
Selamat berhari minggu..Hidangan yang ringkas dan meyelerakan setelah penat memerah tenaga di halaman rumah..Rasai kesegarannya..





SINGGANG DAGING
Resepi:Majalah RASA

Bahan-bahan:
1 kg daging tanpa lemak | dihiris
1cm lengkuas | diketuk
2 biji bawang besar | dimayang
6 biji bawang putih | dimayang
5 keping asam gelugur
1 sudu teh makan ketumbar
1 liter air
20gm bendi (tak letak)
Garam secukup rasa

Cara memasak:
1.Masukkan air ke dalam periuk bersama daging,lengkuas, bawang besar, bawang putih, asam keping dan ketumbar.
2.Rebus daging sehingga empuk.
3.Selepas itu masukkan bendi dan perasakan dengan garam secukup rasa.Kacau rata dan biarkan mendidih.
4.Angkat dan sedia dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan