Isnin, 16 Januari 2012

MEE KUNG FU SEAFOOD


Assalamualaikum...
Salam ceria dan mahabbah untuk anda semua..
Siang tadi dah jamah nasi putih berlaukkan Singgang Daging..Habis licin!!! Malamnya pulak tukar selera dengan Me Kung Fu Seafood.Dah kali kedua saya buat me kung fu nie..Mudah je bahan-bahannya..



MEE KUNG FU SEAFOOD
Resepi: Sa'adiah Mohamad (Buku Kompilasi Hidangan Mi)

Bahan-bahan:
  • 300 gm mee kuning
  • 400 ml air rebusan ayam
  • 150 gm sotong | dipotong
  • 120 gm bebola ikan | diblah dua
  • 100 gm sawi | dipotong
  • 100 gm udang basah | dibuang kulit
  • 3 sudu makan minyak
  • 2 biji telur (saya pecahkan dan kacau dalam kuah)
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan tepung jagung  | dibancuh
  • 100 ml air                                | bersama
  • 3 ulas bawang putih | dicincang
  • Garam dan serbuk lada sulah scukup rasa

Cara membuat:
1.Panaskan minyak masak dalam kuali.Tumiskan bawang putih.
2.Bila naik bau, masukkan udang dan sotong.Kacau selama 1 minit.
3.Tuangkan air rebusan ayam, sos tiram, garam dan serbuk lada sulah.
4.Bila mendidih, masukkan bebola ikan, sawi dan mi.(saya pecahkan telur sekali masa ni)
5.Kemudian tuang campuran tepung jagung.Kacau rata dan angkat.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan