Selasa, 13 Disember 2011

PUDING CENDOL



Assalamualaikum...
Puding ni di buat time baraan adik-beradik sebelah suami pada aidilfitri yang lepas.Sedap sangat puding ni.Terima kasih buat tuntung 15@myresipi.com.Izinkan saya c&p resepi asalnya di sini...


PUDING CENDOL
Resepi:tuntung15@myresipi.com

Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
Bagi Lapisan Bawah
•    500ml air
•    180gm gula pasir
•    300ml santan pekat
•    10gm agar - agar powder
•    500gm cendol
•    sedikit garam

Bagi Lapisan Atas
•    500ml air
•    200gm gula merah
•    300ml santan pekat
•    10gm agar - agar powder
•    1 biji kuning telur
•    sedikit garam

Cara-cara :
Bagi Lapisan Bawah
1.Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
2.Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
3.Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

Bagi Lapisan Atas
1..Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
2.Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
3.Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
4.Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
5.Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan