Assalamualaikum....
Inilah salah satu menu kegemaran yang pastinya mengimbau kenangan zaman kanak-kanak dulu...Cuma dalam resepi kali ni saya tambahkan jagung dan sedikit pewarna dan perasa keladi untuk wujudkan kelainan..Yang pastinya memang saya obses dengan KELADI..
BUBUR KELADI
Resepi: Rohaisha
Bahan-bahan:
900gm @ sebiji keladi} potong dadu dan direbus separuh empuk
1 tongkoljagung} disisir dan direbus separuh empuk
1/3 cawan sagu biji} dibersihkan dan direndam air panas 5 minit
2 kotak santan (400ml)
6 cawan air
3/4 gula
1 sudu kecil garam
2 titik pewarna dan perisa keladi} terpulang sama ada nk bubuh tidak
Cara:
1-Cuci/lalukan air pada sagu menggunakan penapis.Kemudian rendam sagu selama 5 minit dengan air panas.Tapis sagu apabila telah kelihatan separa mengembang.
2-Didihkan air secukupnya untuk merebus jagung selama 5 minit, kemudian disusuli keladi.Rebus jagung dan keladi hingga separuh masak.Angkat dan toskan.Ketepikan .
3.Campurkan santan, air,garam,sagu dan gula dalam satu periuk.Masak atas dapur dengan api sederhana sambil mengacau selalu.Kacau lebih kurang 10 minit.
4.Masukkan rebusan jagung dan keladi tadi.Titiskan perewarna dan perisa keladi.Kacau lagi hingga naik wap dan mendidih sedikit , barulah tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan