Assalamualaikum...
Sayuran ni memang saya suka, rangup je bila dikunyah..Tambahan pula ada butiran jagung,memang secocok saya rasakan..
Kacang Peas Berdaging
Sayuran ni memang saya suka, rangup je bila dikunyah..Tambahan pula ada butiran jagung,memang secocok saya rasakan..
Kacang Peas Berdaging
Sumber:Rohaisha
Bahan-bahan:
150gm kacang peas -buang serat tengah
1/4 cili benggala merah- cincang serong.
100gm daging lembu-cincang kecil
1 biji bawang holland- hiris memanjang/separuh ditumis &
150gm kacang peas -buang serat tengah
1/4 cili benggala merah- cincang serong.
100gm daging lembu-cincang kecil
1 biji bawang holland- hiris memanjang/separuh ditumis &
separuh untuk ditabur
3 biji bawang putih-hiris halus
2 sudu besar butiran jagung
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung
1/2@1 cawan air-dibancuh dengan tepung jagung
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Cara memasak:
1-Tumiskan separuh bawang holland dan bawang putih.
2-Masukkan daging dan kacau rata selama beberapa minit.Kemudian masukkan sos tiram dan kacau hingga sebati.Biarkan daging separuh masak untuk beberapa minit.
3-Masukkan kacang peas,baki hirisan bawang holland dan cili benggala merah.Kacau rata.
4-Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.Kacau sehingga separuh masak.
5-Perasakan dengan garam dan gula.Kacau.
5-Tutup api.
2 sudu besar butiran jagung
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung
1/2@1 cawan air-dibancuh dengan tepung jagung
Gula dan garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Cara memasak:
1-Tumiskan separuh bawang holland dan bawang putih.
2-Masukkan daging dan kacau rata selama beberapa minit.Kemudian masukkan sos tiram dan kacau hingga sebati.Biarkan daging separuh masak untuk beberapa minit.
3-Masukkan kacang peas,baki hirisan bawang holland dan cili benggala merah.Kacau rata.
4-Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.Kacau sehingga separuh masak.
5-Perasakan dengan garam dan gula.Kacau.
5-Tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan