Selasa, 29 November 2011

PAI KASTARD PEDAS SARDIN



Assalamualaikum...
Selamat malam buat semua, dah makan malam ke belum??.Alhamdulillah, saya dah pun menyantap hidangan mee kari.Tapi yang nak saya masukkan kat sini, "Pai Kastad Pedas Sardin"...

PAI KASTARD PEDAS SARDIN 
Resepi:majalah RASA

Bahan pastri:

225gm tepung serbaguna
100gm mentega bergaram Tatura(sy guna buttercup je)
1 sudu kecil gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu besar krim masam Paul's (sy gantikan dengan yogurt plain)
1 sudu besar salad cream Heinz (sy guna Sos Salad Coleslaw)

Bahan inti:
4 ekor sardin bersos tomato (sy asingkan sosnya)
1 sudu besar bawang kisar
1 sudu besar salad cream Heinz (sy guna Sos Salad Coleslaw)
1 sudu besar krim keju Tatura
Sedikit hirisan cili benggala hijau dan merah
2 biji telur
200ml susu segar (sy guna 100ml sahaja; itupun lebih dari mencukupi)
Garam dan serbuk lada hitam (secukupnya)

Cara memasak:

1.Pastri: gaul semua bahan dan jadikan doh lembut.Tambah lebih tepung supaya mudah dicanai.
2.Canai dan tekankan ke dalam acuan kegemaran dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 180 darjah C selama 15 minit dan keluarkan dari ketuhar.Ketepikan.
3.Inti: Campurkan bawang kisar, salad cream, krim keju, susu, telur, garam dan serbuk lada hitam dan kacau.Ketepikan.
4.Aturkan ikan sardin dan taburkan cili hiris.Tuangkan bancuhan susu dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 180 darjah C selama 20 minit hingga keemasan.
5.Alihkan dari ketuhar dan sejukkan sebelum dipotong dan dihidang dengan daun salad.(sy tak guna salad time ni, coz x de).

Tips:

Selain sardin, boleh juga digunakan sotong, ayam, daging atau ikan bilis yang telah sedia dimasak dan boleh terus dimakan.
 
 
Kalau nak lebih pedas bolehlah bubuh banyak sikit tang lada hitamnye..saya tak bewrani nak bubuh banyak2, coz anak2 mesti tak 'berani' nak makan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan