Apa-apa je yang berkaitan dengan mee, memang saya suka...tu yang best tu (suka makanlah senang kisahnye..).Bolehlah try mee jawa kelolaan saya nie..
MEE JAWA
Resepi:Rohaisha
Bahan:
400gm mee kuning} celur
Kuah:
10 ekor udang
2 biji keledek saiz sederhana} potong kiub , rebus & kisar
1 sud besar serbuk kari} bancuh dengan sedikit air
1 sudu esar cili giling
5 ulas bawang merah} kisar
3 ulas bawang putih} kisar
30gm udang kering} kisar
2 ketul gula melaka}potong kiub
6 sudu besar kacang tanahyg telah di kisar
8 cawan air
Bahan hiasan/ taburan:
Daun sup} hiris
bawang goreng
cili merah} hiris
sawi} celur & hiris
taugeh} celur
1 biji tauhu} digoreng & potong kiub
5 biji telur} rebus
Cara:
1.Tumiskan bahan kisar dan serbuk kari sehingga pecah minyak.
2.masukkan keledek bersama air dan kacau.Kemudian masukkan gula
melaka dan didihkan hingga hancur.
3.Masukkan kacang tanah kisar.Masukkan udang.Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
4.Matikan api apabila kuah telah masak.Hidangkan bersama mee dan bahan taburan.
10 ekor udang
2 biji keledek saiz sederhana} potong kiub , rebus & kisar
1 sud besar serbuk kari} bancuh dengan sedikit air
1 sudu esar cili giling
5 ulas bawang merah} kisar
3 ulas bawang putih} kisar
30gm udang kering} kisar
2 ketul gula melaka}potong kiub
6 sudu besar kacang tanahyg telah di kisar
8 cawan air
Bahan hiasan/ taburan:
Daun sup} hiris
bawang goreng
cili merah} hiris
sawi} celur & hiris
taugeh} celur
1 biji tauhu} digoreng & potong kiub
5 biji telur} rebus
Cara:
1.Tumiskan bahan kisar dan serbuk kari sehingga pecah minyak.
2.masukkan keledek bersama air dan kacau.Kemudian masukkan gula
melaka dan didihkan hingga hancur.
3.Masukkan kacang tanah kisar.Masukkan udang.Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
4.Matikan api apabila kuah telah masak.Hidangkan bersama mee dan bahan taburan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan