Jangan buang lebihan kek yg ada kat dapur kita, sebaliknya cari inisiatif untuk mengelakkan dari lebihan kek terbuang begitu saje....Sebenarnya ada sedikit lebihan kek yg dah tak dilayan dek anak2..apalagi, geledah resepi kat majalah.Alhamdulillah dengan adanya resepi ni, kek habis dengan begitu pantas...maybe anak2 terpikat dengan warna-warni yg menyaluti bebola kek ni gamaknya~~Saya buat sekali ganda lg dari resepi asal..
BEBOLA PELANGI
Resepi:Chef Pok Su Din (MAJALAH RASA)
Olahan:Rohaisha
Bahan-bahan:
100gm kek span coklat} sy guna lebihan kek coklat black beauty
50gm mentega
50gm coklat cair} sy guna coklat susu yg dicairkan
100gm coklat urai-secukupnya
*Cawan kertas secukupnya *saya gunakan item ini dlm resepi
Cara:
1.Gaulkan kek span coklat dengan mentega hingga sebati
2.Cairkan coklat masakan dan masukkan coklat cair ke dalam adunan kek span coklat tadi.Kacau hingga sebati.
3.Bulatkan kek span tadi dan celupkan ke dalam gula-gula pelangi.
4.Letak bebola kek tadi ke dalam cawan kertas.
Lepas ni kalau ada baki2 kek yang tak terjawab tu bolehlah buat bebola cam gini ye..Sekurang2nya bolehlah elakkan pembaziran...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan