Kek Sempena Aidil Adha..separuh daripadanya ditransfer ke kampung..
Bahan-bahan kek ni same ngan kek coklat kukus yg selalu saya buat,cuma versi yg ni dibakar dalam oven..sedap..tq kepada penyumbang resepi dan especially kak Yatie coz dapat resepi ni dari dapur basahnya.
BLACK BEAUTY CHOCHOLATE CAKE
Sumber :Maklang
sumber :Yatie
Bahan A:
• 2 cwn tepung gandum/superfine
• ¾ cwn serbuk koko
• 2 sudu kecil soda bikarbonat
• 2 sudu kecil b.powder
Bahan B:
• 2 cwn gula castor
• 1 cwn susu cair
• 1 cwn myk masak @ butter dicairkan (saya guna butter)
• 1 cwn air panas suam
• 1 sudu besar coklat emulco
• 3 biji telur
Cara-Cara:
1. Ayak bhn A, ketepikan.
2. Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
3. Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata
4. Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.
5. Guna loyang 8x8
Topping mudah tapi sedap:
• 1/2 cwn serbuk koko
• 1 cwn gula
• 2 1/2 cwn air (saya guna susu cair)
• 1/2 cwn tpg jagung
• 2 sudu besar majerin/ butter
Cara- Cara:
1. Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila dah siap, sejukkan sebentar dan sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2.
Bahan-bahan kek ni same ngan kek coklat kukus yg selalu saya buat,cuma versi yg ni dibakar dalam oven..sedap..tq kepada penyumbang resepi dan especially kak Yatie coz dapat resepi ni dari dapur basahnya.
BLACK BEAUTY CHOCHOLATE CAKE
Sumber :Maklang
sumber :Yatie
Bahan A:
• 2 cwn tepung gandum/superfine
• ¾ cwn serbuk koko
• 2 sudu kecil soda bikarbonat
• 2 sudu kecil b.powder
Bahan B:
• 2 cwn gula castor
• 1 cwn susu cair
• 1 cwn myk masak @ butter dicairkan (saya guna butter)
• 1 cwn air panas suam
• 1 sudu besar coklat emulco
• 3 biji telur
Cara-Cara:
1. Ayak bhn A, ketepikan.
2. Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
3. Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata
4. Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.
5. Guna loyang 8x8
Topping mudah tapi sedap:
• 1/2 cwn serbuk koko
• 1 cwn gula
• 2 1/2 cwn air (saya guna susu cair)
• 1/2 cwn tpg jagung
• 2 sudu besar majerin/ butter
Cara- Cara:
1. Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila dah siap, sejukkan sebentar dan sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2.
Ternyata memang sedap rasa kek ni, my husband memang suka..Yang paling best ialah diapunya topping yang rasa kenyal-kenyal lembut macam puding..Saya bole explain kat sini ianya topping sihat sebab tak guna mentega yang banyak dan tak berminyak..
mmmm,,,, yummy
kak long copy ye resepi ni..terima kasih..kak long ada wt kek coklat bakar & kukus jgk,resepi dari sepupu..cuma toppingnya x pandai buat..
BalasPadam