Assalamulaikum..
Semoga sihat semua ye...Rindu saya untuk bersiaran, namun kekangannya terlalu berliku.Menyelitlah sekejap di celah liku2 masa yang yang begitu cemburu, sekurang2nya dapat mengubati rasa rindu untuk berblog seperti dulu.Walaupun sesaat saya menyapa di sini, in shaAllah memberi manfaat buat semua.
Ada kelapangan in sha Allah berjumpa dan bersiaran lagi di Damai Qalbu ni.Semoga ceria-ceria selalu.Selamat jamu mata bersama Kolak Ubi a.k.a Pengat Ubi buat pengunjung semua.Menu ni dah lama tersimpan rapi ....Jumpa lagi..KOLAK UBI
Bahan-bahan;
1 kg ubi[siap kupas] potong kecil, rebus dengan sedikit air
6 cawan santan
1/4 sagu biji, rendam sekejap
2 helai daun pandan
Gula merah secukupnya
Gula pasir secukupnya
Cara;
1.Rebuskan ubi dengan air separa empuk.Masukkan juga biji sagu dan daun pandan.
2.Masukkan santan, gula merah, gula pasir dan secubit garam.
3.Kacau selalu hingga meruap dan mendidih.
4.Matikan api.
Salam kak rohah... alahai, mmg busyny sgt busy sgt bunyi la tu.. moga dipermudahkan urusan akak.. sedap nmpk pengat ubi kayu akak nih..
BalasPadamsalam perkenalan dari saya
BalasPadamtersangat la saya suka akan kuih ni..nostalgia.
BalasPadamsalam rohah.. cam lama akk tak singgah kann.. sedap laa nampak ubi tu.. :)
BalasPadamYo kangen toh... wes suwi orak mentungul.... intok mangan kolek ubi walaaa enak banget iki!
BalasPadamLama tak singgah kat cni kak rohah..belum pernah dgr kolak ubi ni
BalasPadam