Jumaat, 18 Januari 2013

ACAR TIMUN



ACAR TIMUN
Resepi:Hanieliza

Bahan:
100gm timun
100gm lobak merah
100gm cili merah dan hijau
50gm bawang besar
60ml cuka
30gm gula
Garam

**Air kapur secukupnya untuk merendam sayur

Cara:
1.Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya.Mayang halus seperti batang mancis.
2.Lobak merah, cili merah dan cili hijau dimayang halus seperti timun juga.
3.Bawang besar dibelah 2 dan mayang halus juga.
4.Rendamkan semua bahan yang direndam dsalam besen besar yang berisi air kapur selama 30 minit.Tapiskan dan biarkan sehingga kering.
5.Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.
6.Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka.Gaul rata.
7.Hidangkan bersama nasi dagang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan