Isnin, 19 November 2012

BAKSO


Assalamualaikum,
Selamat petang dan didoakan semuanya dalam keadaan yang baik2 sahaja.Amin.Bertemu lagi di sini alhamdulillah.Kali ini berkongsi menu Bakso.

Segerrr dapat hirup kuah/sup bakso ni, tambahan pula ada bebola daging yang yang lembut untuk dikunyah2..Sebelum ni memang berhajat nak buat bakso, sebab dok teringat banyak stock daging korban, tambah2 lagi bila nampak Tun yang jauh nun kat Sarawak tunjuk bakso dia, memang skip terus resepinya untuk dijadikan percubaan.Sedap Tun, tq untuk semua yang sudi menjalar-jalarkan resepinya...Yang syoknya bila tak sedar ngap ngap bebola Sapi tu banyak ketul.Saya gentel bebola tu saiz guli batu zaman dolu2 tu tau...bilang punya bilang 7 ketul dah jadi bahagian saya..haiiiishhh...Tak boleh jadi tahap selera masa tu.
Resepi boleh dilihat di bawah tu ye. 

BAKSO KUAH DAGING SAPI
Resepi:Deetha dari Chef Budi Boga@Sutomo
Sumber:Tun, sebelum tu dari Hana & Ika

Bahan-bahan:
60gm sawi | celur dan dipotong 
60gm bihun | celur dan toskan (tak guna)
60gm mee kuning | celur dan toskan (saya guna 1 peket mee)
1 sudu makan bawang goreng
1 sudu makan daun sup | cincang

Untuk kuah @ sup:
1500ml air rebusan daging@kiub pati lembu
4 ulas bawang putih | cincang
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan batang saderi | cincang
1 sudu makan minyak | untuk menumis
1  sudu teh garam
1 inci halia | ketuk (saya tambah)

Untuk Bebola Sapi@Bakso:
400gm daging lembu hancur
1 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung ubi
1 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh garam

Bahan Sampingan:
Cili padi | tumbuk + air rebusan daging @ air limau
Sos tomato (tak letak)
Kicap manis ABC

Cara-cara:
1.Untuk membuat bebola Sapi@Bakso:Campurkan semua bahan.Ambil sedikit dan bulat2kan kecil.Rebus dengan air mendidih  hingga terapung, angkat dan toskan.
2.Untuk membuat kuah:Panaskan minyak, tumis bawang putih hingg harum, masukkan air rebusan, kicap cair, lada sulah, garam dan saderi cincang.Masak hingga mendidih dan matikan api.
3.Untuk hidangan:Atur mee kuning, bihun, sawi dan bebola di dalam mangkuk.Tuang kuah bakso panas.Tabur dengan bawang goreng, cili tumbuk, sos tomato, dan juga kicap manis.Hidangkan.

Tips:Rebus bebola @ bakso di dalam air mendidih  dengan api sederhana.Jangan dengan air yang terlalu mendidih.Ini akan menyebabkan bakso @ bebola akan pecah  dan teksturnya tidak halus.



6 ulasan:

  1. Salam Kak Rohah...
    time selsema melanda memang sesuai la pekena bakso...letak cili byk2 yea...

    BalasPadam
  2. Wah hujan nii...sedap la kalau dapat hirup sup..macam ni..buat terlebih pedas sikit.

    BalasPadam
  3. pergghh sedap nie rohah..mkn panas2 hirup sup..

    BalasPadam
  4. sedapnye... berkenan gak nak amek resepi bebola daging bakso tu. minta izin ye.

    BalasPadam
  5. salam kak rohah!! terbaik! hihi... akak nyer nmpk lagi menyelerakan laa.. mkn ngan mee kuning sure sedap kan..

    BalasPadam
  6. Aslmkum Roha. sedapny bakso....sup panas...tambah cuaca mulai sejuk skrg...

    BalasPadam