Jumaat, 17 Ogos 2012

SALAM AIDIL FITRI, MINAL AIDIL WALFAIZIN

Assalamualaikum rakan-rakan yang dikasihi..
Semoga rahmat Ilahi mengiringi kalian.
Sempena di bulan ramadhan al mubarak dan akan kunjung tiba Aidil Fitri tidak lama lagi, ingin saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA.SALAM KEMAAFAN dari saya seandainya selama kita bersilaturrahim di sini, dan di mana jua berada, kemungkinan ada kekurangannya dari diri saya..
KERANA kekadang kita terlupa,
KERANA kekadang tak sengaja,
KERANA kekadang hati kita berkelumit bicara yang tak sepatutnya...
MAKA maafkanlah...
BERILAH ruang kemaafan itu sempena di bulan yang mulia ini.

"SEMOGA KITA DALAM RAHMAT ILAHI RABBUL IZZATI".
sekali lagi saya ucapkan:
"SELAMAT HARI RAYA serta MAAF ZAHIR & BATIN"
Terimalah dari saya seadanya..Wassalam.

Rabu, 15 Ogos 2012

BISKUT NESTUM KUACI

Assalamualaikum...
Salam ceria selalu...sunyi je beberapa hari kebelakangan ni.Semua orang buzy nampaknya dengan persiapan2 yang sepatutnya memandangkan syawal akan kunjung tiba tak lama lagi..
Masih lagi bicara tentang biskut raya.Rasanya saya dah tak buat lagi biskut gamaknya, memandangkan kesuntukan masa untuk membuatnya.Kalau ikutkan ada lagi yang tersenarai untuk dibuat, tapi masa tak mengizinkan..Sebab bahang2 untuk balik ke  kampung dah makin dirasai dan lebih kepada packing2 dan kemas2 yang patut kan....
Berbalik pada biskut yang terpamer ni, biskut ni memang mewah ngan coklat chip dan rangup je bila dikunyah..Cuma saya olah sedikit dengan meletakkan serbuk koko.Saya terpikat untuk membuatnya tapi cuma ada sedikit kemusykilan pada struktur dan warnanya apabila melihat dalam majalah.
Warna biskut yang terpamer kat halaman majalah memang bewarna coklat, tapi pada kandungan bahan tak ada pulak "serbuk koko" atau apa2 yang menyebabkan biskut ni bewarna coklat.Memang confuse jugalah time mengadun ari tu..so tanpa berlengah saya tambahkan item "serbuk koko" tu pada adunan biskut tu dan ubah sikit cara untuk membentuk biskut ni agar lebih mudah untuk menghasilkannya.
Mmmemang sedap!!, macam makan chips more...


BISKUT NESTUM KUACI
Resepi:Rohana Abu Samah (Majalah SAJI)
Olahan:rohaisha

Bahan-bahan:
160gm mentega
80gm gula kastor
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
200gm coklat cip
50gm nestum
50gm emping jagung | kisar
30gm biji kuaci
20gm serbuk koko
250gm tepung naik sendiri

Cara:
1.Pukul gula dan mentega sehingga kembang.
2.Masukkan telurdan sen vanila.Kacau rata.
3.Masukkan emping jagung, nestum, biji kuaci dan coklat cip.
4.Kemudian masukkan serbuk koko, tepung dan bahan-bahan lain.Gaul rata.
5.Bentukkan bulat leper adunan dalam loyang.
6.Bakar dalam ketuhar suhu 180 darjah celcius selama 20minit atau sehingga masak.

Sabtu, 11 Ogos 2012

BISKUT HATI COKLAT STRAWBERI


Assalamualaikum..
salam ramadhan, salam ceria selalu..
Alhamdulillah sudah 22 hari kita berpuasa, menahan segala makan dan minum di siang hari.Dugaan pula cuaca panas disiang hari akhir2 ni.InsyaAllah itu semua bukan penghalang buat kita.
Sekarang ni bukan saya sorang saje yang sibuk gamaknya, mungkin kawan-kawan semua pun begitu, mentelahan itu saya tak dapat nak kerap2 membuka n update blog, kerana masa begitu cemburu rasanya.Kalau dah mengadap lappy je gamaknya tak terbuat kerja2 rutin yang lain dengan sebaik yang mungkin..(eheee..macamlah rajin sangat..)
Berbalik kepada biskut raya...Ramai kawan2 yang dah buat berjenis2 tu nampaknya....Saya buat sekadarnya je (buat masa ni lah..).So, hari ni saya nak pamer BISKUT HATI COKLAT STRAWBERI.Biskut ni dah 3 tahun berturut-turut saya membuatnya.Sebab memang sedap sangat di mulut kami sekeluarga.Paling saya suka, sebab tak manis, yang manisnya hanya kat salutan coklatnya tu je.Biasenya belum habis celup coklatnya Si Kecik saya dah kunyah banyak biji...
Cuma sebelum2 ni, masa saya mengadun, marjerin dan gula saya pukul sampai kembang.Tapi kali ni saya buat tak pukul pun item2 tu sampai kembang.Gaul biase je ikut macam resepi asal.Untuk yang dulu pernah saya buat ada kat SINI.

Resepi :majalah SAJI
olahan : rohah

Bahan-bahan:
Bahan A:
150gm mentega
60gm gula aising
1 biji kuning telur
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil strawberi emulco
1 sudu kecil pewarna merah

Bahan B:
50gm emping jagung | kisar
60gm tepung ubi 
185gm tepung gandum

Bahan Hiasan:
Coklat masakan | cairkan
Gula-gula manik

Cara menyediakan:
1.Satukan bahan A dan gaul sebati.
2.Masukkan bahan B dan gaul sebati.Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
3.Canai dan terapkan dengan acuan berbentuk hati.Susun di atas dulang pembakar.
4.Bakar dengan suhu 180 darjah C selama 20-25 minit.Apabila sejuk, celupkan separuh dengan coklat cair dan hiaskan dengan manik.


Khamis, 9 Ogos 2012

BISKUT FANCY ICE CREAM



Salam manis, jumpa lagi di sini..
Nampak ramai kawan-kawan dah mula rancak membuat biskut sebagai persiapan aidil fitri, hati pun mula bersemangat.Tapi kalau tak betul2, rasa malas je nak buat..eheee.Tapi anak2 pun dah mula menyebut2 supaya buat biskut kegemaran , makanya gagah jugalah..
Hari ni share resepi biskut Fancy Ice cream dari fb kak Ayu Jalinan Rasa, resepinya dari kak D@Diana katanya.Setiap tahun memang saya meng"order" je biskut ni, tak pernah buat.Kalau order 2 balang, sebalang dah licin sebelum raya.Tapi saja nak buat untuk raya tahun ni, sebabnya bukanlah susah manapun kan..


BISKUT FANCY  ICE CREAM
Resepi:Kak D
Sumber:Ayu Jalinan Rasa

Bahan-bahannya:
130gm mentega
60gm gula aising
160gm tepung gandum
20gm tepung jagung
20gm tepung kentang
10gm tepung kastad
1/4 sudu teh serbuk penaik
20gm serbuk badam

Topping:
Coklat | yang telah dicairkan dengan sedikit minyak (saya tak bubuh minyak, lupa..ehe)
Butiran permata | sebagai hiasan

Cara-caranya:
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik dan juga serbuk badam.Gaul rata sehingga menjadi doh.(saya bubuh tepung gandum secukupnya untuk kaliskan adunan\elak melekit)
2.Canai doh dan kemudian gelek dengan penggelek gerigi (saya tak guna pengglek gerigi coz takde) dan terap dengan acuan aiskrim.Atur di atas loyang pembakar.Sapukan telur di atas biskut dan bakar pada suhu 180 darjah celcius sehingga ia masak.
3.Setelah itu celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik di atas coklat tersebut.

Selasa, 7 Ogos 2012

TAUHU SUMBAT ISTIMEWA


Salam..
Bersua kembali...Apa khabar semua ya?? Mudah-mudahan dalam lindungan Allah s.w.t.
Beberapa hari ni saya tak dapat nak ronda2 ke halaman blog kengkawan semua, maaf kerana sibuk dengan rutin harian dsbnya..InsyaAllah akan dijenguk sesempatnya, so jangan marah kalau terlepas pandang.Terima kasih juga buat teman yang sudi bertandang dan meninggalkan jejak, tq banyak2-banyak ye.Kiranya, anda semua adalah rakan setia..
Hari ni nak share menu Tauhu Sumbat Istimewa yang simple tetapi sedap.Resepinya saya dapat dari majalah dan sesuai untuk hidangan buka puasa.Kenyang terus dapat makan ni..alhamdulilah..

TAUHU SUMBAT ISTIMEWA
resepi:majalah RASA/Julai 2011

Bahan-bahan:
4 keping tauhu | digoreng dan dibuang bahagian tengahnya
50gm daging cincang (saya guna daging burger)
1 batang sosej | dihiris
1 biji bawang besar | dicincang
2 ulas nbawang putih | dicincang
1 biji telur | dipukul kembang
3 biji tomato ceri | hiris (saya guna 1/4 biji tomato biasa)
1 biji cili merah | hiris
Daun bawang secukupnya
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara:
1.Panaskan minyak dan tumis bahan cincang sehingga naik bau.
2.Kemudian masukkan daging cincang dan sosej.Kacau rata.
3.Seterusnya masukkan telur dan dihancurkan.
4.Setelah itu, masukkan pula tomato dan cili merah.
5.Perasakan secukupnya dan taburkan daun bawang.
6.Akhir sekali, sudukan di bahagian tengah tauhu yang digoreng tadi.
7.Sedia untuk dimakan.

Khamis, 2 Ogos 2012

IKAN DORI GRILL & SOS GARLIC


Salam..
Kelat juga mulut ni bila nak layan menu, kekadang boring juga nak jamah ikan yang lebih kurang same je.Agaknya sebab kita yang masak dan kita yang makan juga.
Teringin meng'grill' ikan kisahnya..Sempoi je ni, idea yang singkat dan nak cepat..

IKAN DORI GRILL & SOS GARLIC
resepi :rohaisha

Bahan-bahan:
1 kg fillet ikan dori
1 sudu besar jus lemon
2 sudu kecil serbuk parsley (Parsley Flakes)
Serbuk lada hitam secukupnya
Serbuk paprika secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak zaitun

Cara:
1.Cuci fillet ikan dori.Toskan
2.Sebatikan ikan dori dengan garam dan jus lemon.
3.Ratakan ikan tadi dengan serbuk parsley, paprika dan lada hitam.
4.Panaskan kuali leper untuk grilkan ikan.Curahkan minyak zaitun secukupnya.
5.Panggang ikan dalam kuali dan sesekali dibalikkan perlahan-lahan.Gril hingga masak anggaran 5-7 minit.

Bahan Sos Garlic:
1 biji bawang putih | diracik halus
1 Sudu kecil planta
200ml susu segar
1/2 kiub ayam knorr 
1 1/2@2 sudu kecil tepung gandum | bancuh dengan sedikit air
1/4 sudu kecil serbuk oregano (Oregano Whole)
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam (saya lupa nak bubuh pulak)

nota:Tak perlu bubuh garam, dah cukup rasa sebab guna kiub ayam knorr.

Cara:
1.Panaskan mentega dan tumiskan bawang putih hingga wangi.Masukkan susu segar dan kiub ayam knorr. Renehkan sambil dikacau dengan hand whisk.
2.Setelah mendidih masukkan bancuhan tepung gandum.Kacau rata,barulah bubuh serbuk oregano dan serbuk lada hitam.
3.Matikan api. 

Sajian tambahan:
Brokoli | dikukus
Salad
Hirisan lemon

Rabu, 1 Ogos 2012

KOLAK UBI @ PENGAT UBI


Salam manis dan salam ramadhan..
Selamat beribadah buat semua umat islam, mudah-mudahan berkat ibadah kita dibulan yang penuh barakah ini.
Sebut tentang Kolak Ubi ni, memang dah bertahun saya tak jamah kolak ni.Ataupun kalau dalam bahasa melayunya dipanggil sebagai Pengat Ubi.
Semuanya terbuat sebab hubby ku teringin sangat makan kolak ni.Siap dah dibelikan ubi dan kelapa parut awal pagi lagi, maknanya takleh tangguh tu..eheee..
Dendam juga keinginan saya terhadap kolak ni, lagi2 dapat gigit ubi yang empuk2 tu dengan kuahnya yang manis2 buah tu..alahai sedapnya..hilang dah rasa dendam tu..
Tapi sayang seribu kali sayang, anak2 zaman sekarang takleh nak terima juadah yang macam ni..

KOLAK UBI @ PENGAT UBI
resepi :rohaisha

Bahan-bahan:
500gm ubi* | dah buang kulit & potong dadu besar
4 cawan air* | untuk rebus ubi
3 helai daun pandan* | rebus bersama
15 gm sagu biji* | cuci
3 cawan santan pekat (dari sebiji kelapa)
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
Sedikit garam

Cara:
1.Satukan ubi, air dan daun pandan dalam periuk.Rebus hingga ubi separa empuk.Masukkan sagu ketika air rebusan mula mendidih.Sesekali dikacau.
2.Masukkan santan, gula pasir, gula merah dan sedikit garam.Renehkan hingga ubi lembut.Kacau selalu agar santan tidak pecah.
3.Matikan api dan hidangkan.