Assalamualaikum.
Inilah dia resepi yang cukup ringkas, tapi memang up kat tekak saya.Tumisan ikan yang agak berkuah, rasa tak jemu menjamahnya.Makan dengan nasi sejuk pun sedap, apa lagi dengan nasi panas..layann..
TUMIS ASAM KEMBUNG
resepi:rohaisha
Bahan-bahan:
6 ekor ikan kembung | goreng
1/2 biji bawang besar | hiris
1 tangkai lada merah* | tumbuk
2 ulas bawang putih* | tumbuk
2 inci halia* | tumbuk
2 inci kunyit hidup* | tumbuk
Daun kesum secukupnya
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara:
1.Goreng ikan macam biasa.Ketepikan.
2.Tumiskan bahan tumbuk dan bawang hirisan hingga layu.
3.Masukkan daun kesum dan air asam jawa.Renehkan.
4.Masukkan ikan, kacau rata dan bubuh garam dan gula secukup rasa.
5.Matikan api setelah masak.
Sedapnya.... Lama tak masak cam ni.
BalasPadamwah sedapnya, nanti boleh lah try, sebab ikan ni goreng dulu kan, saya kalau tak goreng kurang sikit ikan gulai ni =)
BalasPadamperghhhhhhh sedapnya lauk mcm ni...wat terliur yg amat sangat, akak mmng suka lauk masam pedas mcm ni..yummyyyy.
BalasPadamsaya un suka lauk cenggini...bertambah2 mkn nasik...ada lak sambal belacan dan ulam2an...sedapppp... tp jarang buat sebab hubby ngn anak2 tak suka... so kengkadang teringin buat sekor ikan kembung je...
BalasPadamAS-SALAM
BalasPadamPerghh ..mengoda sungguh..tengok je dah berselera lauk tu..
ini kalau dapat nasi panas, memang best! tak muak, kalau makan mesti bertambah2.
BalasPadamKak Rohah..jangan ini macam bah...ngences tau..
BalasPadamsalam rohah..wahh amat myelerakn..akk pun suka msk camne..sedapp:P
BalasPadammmg terbaekkk ni...perghhh nmpk pon dh tau mesti sedap ni...terliur n kecur tgk...nk try jugak nti..
BalasPadamassalamualaikum kak rohah.. tun curi2 masa utk BW nih. semput nk kejar semua org nyer n3. huhu.. tun kalau kuah2 tumis ada daun kesum ni mmg suka sangat! kompom daun kesum tu tun letak byk2. tp kt sini susah nk jumpa daun kesum, tanam pun x hidup :(
BalasPadamslurpppp!!! suka sgt dgn ikan kembong masak cam gini...sedapnyaaa!!!
BalasPadamwoww!!sdapnya masakan ni~ni antara fevrt saya la kak.bolehla la saya buat balik kampung nt~D
BalasPadammemikat selera la....tiba2 tingin lak...
BalasPadamwadeedeeeeeiiii...enak banget ni makan waktu tengahari! Orak wero uwong liwat...
BalasPadamSalam kak rohah, sorry baru singgah sini, kalau tunggu saya dah basi lauknya, hehe...mmg nampak sdap sekali, kebetulan tengah lapar ni : )
BalasPadamterimakasih.. sudi berkongsi resepi.. dh 45 tahun.. asam pedas ni jd kegemaran.. teruskan usha yg baik moga allah rahmati.. amin
BalasPadam