Salam sejahtera,
Rindu juge nak makan kuih sagu nie, kuih kegemaran masa kecik2 dulu.Dulu tiap2 hari bonda saya memang rajin buat sarapan pagi , 2 loyang sekali masak..haaabis je...Bila anak2 dah besar dan muda belia, dia kata dah malas nak buat.Maknenye dah tiba giliran kita lah pulak tu kan...Jom aarrr, tengok terus resepinya yg mudah n simple ni, pakat rajin atau tidak je nak buat selalu..betul tak??.Tq Mama^danny untuk resepinya.Boleh jenguk resepi beliau kat SINI.
KUIH SAGU MATA IKAN
Resepi:Mama^danny MyR
Bahan-bahan: (6 orang)
1 cawan sagu mata ikan
½ cawan gula
2 cawan air
Pewarna merah/ hijau
Sedikit kelapa parut
Secubit garam
Cara-cara:
1.Didihkan air bersama gula.Kemudian masukkan sagu.Kacau sehingga pekat dan tambahkan sedikit pewarna.
2.Masukkan dalam loyang atau acuan yang sesuai.Setelah sejuk bolehlah digolekkan atas kelapa yang sudah digaul bersama garam.
3.Selamat mencuba.
Sedapnya kuih sagu ni kak,slalu beli jer..suka makan bab kenyal jer kan..
BalasPadampebret akak ni..sedap..suka masinkan sikit kelapa dia..tapi tuk tekak sendiri je la..kalo cik abg taknak dia masin2 kelapa tu..
BalasPadamasslm...sedapnye kuih sagu tu...sgt sedap bile dpt mkn petang2 cmni...hehe...sila htr yer ke dapur QH...tgu ni...
BalasPadamAssalamualaikum Rohah,
BalasPadamkuih sagu mata ikan ni kembalikan nostalgia lalu... bonda suka buat kuih ni.
Assallamualaikum Rohah..
BalasPadamAmboiii..banyak betul kuih muih dia.. Kuih ni paling senang nak buat kan.. Mmg best.. Naz pun suka. Kekadang tu bila buat tak potong2 pun. Cedok jer dgn sudu bila nak makan..hehehe...
rohah
BalasPadamasal rajin sgt arinie..he heeh nie pun kuih kgmaran akk..makan lpas msuk esbok..waalllaaa..sedapnya dik:)
feberet niii.. geram la pulak nengokkan kuih bronok tu.. bronok sama dengan kuih sagu. hehe
BalasPadamsuka makan ini..kenyel kenyel githu.. mauuu...
BalasPadamsalam Rohah,ade lagi tak sagu tentu dah habis kan dah lambat dtg hari ni hehe
BalasPadamRAHEL:
BalasPadamAkak pun selalu beli kat gerai je,tp anak bujang dah request lama kuih ni, maknye asyik KIV je..
QH:
Gi mana si mau ngantar..dah petang ni jalan jem arrr..ngeee
KAK AMIE:Betullah kak, same nostalgia tu ngan saya..terkenang jugalah pd jasa ibu...
NAZ:
Bila Naz kata cedok je, teringat zaman kanak2 dulu,nak cepat makan, mmang style tu le yg dipakai guna jugeee..kehkeh
KAK SHA:
Ingatkn sy sorang je yg suka over sikit masinnya kat kelapa tu..hhehe (tp taklah masin sgt, nti BP naik pulak..ekehkeh..
IZAH:
Mula2 akak tak tahu kuih Bronok tu apa,skrg dah tahu dah..sbb mmg tak biase dengan panggilan yg unik iteww..rupa2nya benda yg sama..ehee
MELLY:
Tepat sekali Melly, kenyal2 tapi tak liat kan..senang nak nguyah2..
KAK NOOR:
Betul kak,sagu dah habis, 5 hari yg lalu, lain kali kita buat lagi yeerr..
Trtinggal pula nk balas komen Kak Zila,hehe x sengaja, jgn mare kak ye,
BalasPadamMemang tgh "ter"rajin over ni kak,klu tgh malas alamatnye semua mnde x buat dr sekecil2 perkara sampai sebesar2 problem..ekehkehh
sedapnya rohah..dah betahun kita tak buat kuih ni..kekekek..tapi suka..huhuhu
BalasPadamsy mmg x pernah buat,makan yg beli jerr...tp mak sy dulu rajin buat kuih ni.kita orang panggil sagu telur katak...(sorry la sesape yg geli dgr "katak"2 tu ye)hehe..
BalasPadam