Jumaat, 6 Januari 2012

KIWI PANNA COTTA





Assalamualaikum...
Terpanggil pulak hati ni nak buat Kiwi Panna Cotta.Stock kiwi memang dah ready..apalagi nak ditunngu??Jomlah alas tekak dengan panna cotta yang sejuk2 gitu di kala cuaca panas begini.Saya salin je resepi ni dari K.Nor untuk dikongsi di sini..Terima kasih ye kak, semoga mendapat keberkatan...



KIWI PANNA COTTA
source :
Gert (Mango Panna Cotta)
diolah :
K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:

9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih sket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
3 biji buah kiwi ~ blend utk dijadikan puri + 3 sudu besar gula

Cara2:

1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah kiwi ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri kiwi keatasnya dan bolehlah dihidangkan.

** updated:
K.Nor lupa nak mention yg K.Nor ada masukkan 3 sudu besar gula masa blend kiwi.
Ni supaya puri kiwi yg dihasilkan tak terlalu masam.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan