Rabu, 4 Januari 2012

HATI LEMBU MASAK BALI


Assalamualaikum...
Kali ni memang nak perabihkan stock hati lembu yang berbaki dari raya korban itu hari...Gali2 resepi, terjumpa resepi ni yang dirasakan sesuai untuk masak hati lembu nie..Tq buat Hana untuk resepinya.Cuma saya tukarkan daging untuk resepi asalnya kepada hati lembu ..Janji termasak hati lembuku yang dah agak lama membeku..
HATI LEMBU MASAK BALI
Resepi:Hana (DAGING MASAK BALI)

Bahan-bahan:
1/2 kilo daging | rebus dan hiris (saya gantikan dengan hati lembu)
*6 tangkai lada merah @ cili kering (saya guna 2 sudu besar cili kisar)
*5 biji bawang merah @ 1/2 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih 
*3 biji buah keras
*1/2 inci kunyit hidup
*1 inci lengkuas
*1 inci halia
*1 sudu kecil jintan manis, jintan putih dan ketumbar
2 batang serai | ketuk
2 helai daun salam
2 helai daun limau purut
1 sudu makan air asam jawa
1 biji tomato | belah 4 @ cincang
2 sudu besar kicap manis
Garam dan gula merah @ gula melaka

Cara -cara:
1.Tumbuk bahan yang bertanda *.Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik minyak.Masukkan tomato dan air asam.Kacau.
2.Masukkan daging dan sedikit air rebusan daging, daun salam, daun limau purut, serai, kicap manis.Masak sehingga kuah agak kering sedikit.
3.Akhir sekali perasakan dengan garam dan masukkan gula merah secukup rasa.
4.Hidangkan dengan nasi hangat.
5.Untuk bumbu nih, leh tukar dengan ayam, telur rebus dan ikan.(kalau ikan, goreng biasa dulu).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan