Rabu, 7 Disember 2011

MEE KARI



MEE KARI
Resepi:Rohaisha
 
2 bungkus mee } celur
5 bahagian ayam} potong kecil
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji kentang} potong dadu
3 keping fish cake} hiris
1 peket kecil bebola ikan} belah dua
10 gm udang kering
4 sudu besar rempah kari}
1 sudu besar serbuk cili babas} *dibancuh dengan sedikit air
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
400ml santan pekat} saya guna santan Ayam Brand
1 liter air
4 keping biskut kracker} kisar halus@ sebagai bahan pemekat kuah
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak untuk menumis 

Bahan Tambahan:
5 biji telur} rebus
2 tangkai cili merah} hiris
Daun sup secukupnya} hiris
Bawang goreng secukupnya} tak letak

Cara menyediakan:
1.Tumiskan bahan-bahan kisar kecuali biskut kracker hingga layu bersama bunga lawang, biji pelaga dan kulit kayu manis.Kemudian masukkan bancuhan cili powder dan rempah kari diikuti daun kari.Kacau hingga naik minyak.
2.Masukkan kentang diikuti ayam.Kacau.Kemudian masukkan air untuk merenehkan kentang agar cepat lembut.Biarkan lama hingga mendidih.
3.Setelah kentang empuk, masukkan santan beserta fish cake, bebola ikan, garam dan gula.Apabila hampir masak, campurkan biskut kracker yang dikisar tadi.Matikan api setelah kuah masak sepenuhnya.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan