Assalamualaikum..
Kalau makan nasi panas ataupun sejuk berlaukkan ayam kari memang dah kira sedap dan cukup memadai, inikan lagi jika masakan tu ditambah dengan kicap..rupa2nya lagi sedap..
AYAM KARI BERKICAP
Resepi:Rohaisha
Bahan:
10 ketul bahagian ayam
4 labu bawang besar} kisar
7 ulas bawang putih} kisar
4 inci halia} kisar
2 tangkai cili merah} kisar
2 sudu besar serbuk kari
2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
2 tangkai bunga lawang
3 biji buah pelaga
Kicap manis secukupnya
1 1/2 cawan air
Gula dan garamsecukupnya
Minyak masak untuk menumis
Cara:
1-Kisar bawang besar, bawang putih, cili merah dan halia.
2-Tumiskan bahan kisar bersama rempah kari yg dibancuh dengan sedikit air sehingga naik minyak.
3-Masukkan kayu manis, bunga lawang dan biji pelaga beserta ayam.Kacau.
4-Masukkan kicap, daun kari,gula dan air.Kacau sebentar dan tutup kuali dalam masa 10-15 minit.(pastikan di kacau sekejap2 agar tidak berkerak).
5-Setelah kuah ayam agak pekat dan masak, perasakan dengan garam.Kacau untuk seketika dan matikan api.
Resepi:Rohaisha
Bahan:
10 ketul bahagian ayam
4 labu bawang besar} kisar
7 ulas bawang putih} kisar
4 inci halia} kisar
2 tangkai cili merah} kisar
2 sudu besar serbuk kari
2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
2 tangkai bunga lawang
3 biji buah pelaga
Kicap manis secukupnya
1 1/2 cawan air
Gula dan garamsecukupnya
Minyak masak untuk menumis
Cara:
1-Kisar bawang besar, bawang putih, cili merah dan halia.
2-Tumiskan bahan kisar bersama rempah kari yg dibancuh dengan sedikit air sehingga naik minyak.
3-Masukkan kayu manis, bunga lawang dan biji pelaga beserta ayam.Kacau.
4-Masukkan kicap, daun kari,gula dan air.Kacau sebentar dan tutup kuali dalam masa 10-15 minit.(pastikan di kacau sekejap2 agar tidak berkerak).
5-Setelah kuah ayam agak pekat dan masak, perasakan dengan garam.Kacau untuk seketika dan matikan api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan