Sabtu, 24 Disember 2011

APAM LABU MANIS COMEL



Assalamualaikum...Selamat malam..
Saya terpikat sungguh dengan resepi apam jintanmanis ni.Comel2 je nengok aksi apamnya.Sebenarnya cik abang beli sebiji labu dan suruh saya masak sayur lemak labu.Balance labunya masih "banyak" lagi.Buat apam ni pun masih tak luak-luak gak...Apapun terima kasih buat ros@jintanmanis yang telah sudi berkongsi resepi apam labunya yang lemak dan sedang2 je manisnya.Izinkan saya juga untuk merealisasikan resepinya di sini.Semoga murah rezqi ros..



Apam Labu Manis Comel
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan
-Bahannya:
2 1/2  cawan tepung gandum ( di ayak bersama baking powder)
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil baking powder
2 biji telur
1/4 cawan ( suku cawan) minyak masak
3/4 cawan gula
3/4 cawan labu yang telah dilenyek
1/2 cawan susu santan@ susu segar
beberapa titik esen vanila

Cara
-caranya:
1. Rebus atau kukus
labu hinga empuk, kemudian lecek hingga hancur, selepas itu dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga betul-betul kembang dan masukkan ovallete, pukul lagi.

2. Selepas itu masukkan
labu yang telah dilecek tadi, minyak masak dan esen vanila, pukul lagi, kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang seli dengan santan kacau sebati.

3. Panaskan kukusan, pastikan acuan di sapu dahulu dengan sedikit minyak, sudukan adunan
apam labu tadi di dalam acuan,  dan kukus selama 8 ke 10 minit, letakkan aduna 3/4 bahagian acuan untuk memastikan apam labu naik cantik apabila siap dikukus nanti. Selamat Mengukus. : )

-
ros gunakan acuan kuih lompang yang warna merah tu, ros alaskan dengan cawan kertas mini, dan selebihnya ros hanya kukus dalam acuan kuih puteri ayu.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan