Selasa, 29 November 2011

SPAGHETTI CARBONARA


                                                 
Salam semua..Mendungnya cuaca petang ni..., x secerah mentari pagi tadi..Kalau ada hidangan spaghetti cam kat atas ni, tentu sedap.

SPAGHETTI CARBONARA
Resepi:Rohaisha

Bahan-bahan:
250gm spaghetti} direbus hingga kembang /toskan
 
Bahan Sos:
300gm Sos Spaghetti Carbonara Mushroom} ready made
2 keping daging burger  @ daging fresh/ daging cincang}potong dadu
2 ulas bawang merah} cincang
2 ulas bawang putih} cincang
Cendawan secukupnya/cendawan shitake} cincang besar
1 cawan susu UHT
1 sudu besar tepung gandum*
1 cawan air* dibancuh bersama
1 keping keju cheddar} cincang
Garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan untuk taburan:
Daun ketumbar} cincang
Serbuk lada hitam secukupnya
Serbuk Parsley Flakes* x ada pun x pe

Cara memasak sos:
1.Tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu. kemudian masukkan daging lembu cincang dan masak hingga naik minyak.
2.Masukkan sos spaghetti, cendawan dan susu segar.Kacau hingga separa menggelegak.Kemudian masukkan bancuhan tepung gandum beserkeju dan kacau rata supaya tidak berketul.Perasakan dengan garam dan matikan api apabila telah masak.
3.Hidangkan bersama spaghetti yg telah dicelur dan taburkan bahan2 tabur untuk pelengkap rasa.   

                                      
Bab2 spaghetti ni saya sorang je yang laju, anak2 & cik abang tak berapa gemar...ehhhmm, rugi la sesapa yang tak suka makanan ala2 barat ni ye tak..bukan hari2 nak makan kan..




Tapi kalau saya masak sos merah, lagilah diaorang tak berapa gemar nak makan.Resepi ni saya dapat dari sembang2 secara tak langsung oleh seorang selebriti produk kecantikan terkenal.Time tu teruja sangat dengan kelazatan sos spaghetti yang terhidang di atas mejanya...Apa lagi!!! minta skil lah...Walaupun beliau memberi gambaran kasar je, alhamdulillah dapat gak saya hasilkannya dengan mudah...Kira taram je lah...



Tiada ulasan:

Catat Ulasan