Assalamualaikum..
Puding oh puding...kenyal-kenyal je rasanya bila dikunyah dalam mulut.Puding ni lebih kurang seiring macam puding jagung.Terasa lemak wangi sebab ia dihasilkan dari tepung hoo kwee.
Puding Mutiara
Sumber:Majalah koleksi (local pastry/bilingual edition)
Sumber:Majalah koleksi (local pastry/bilingual edition)
Olahan:Rohaisha
Bahan-bahan:
100gm sagu besar
1 peket (80 gm) tepung kacau hijau @ tepung hoo kwee
Bahan-bahan:
100gm sagu besar
1 peket (80 gm) tepung kacau hijau @ tepung hoo kwee
200gm gula
(*sy dah kurangkan 20gm masih manis.dicadangkan 150gm sudah memadai rasanya.)
1 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
200ml santan pekat
400ml air
Sedikit garam
Sedikit pewarna merah, hijau dan kuning.
CARA:
1-Masak sagu di dalam air panas sehingga masak dan lutsinar.Bilas dengan air dan kemudian toskan.Bahagikan kepada 3 bahagian.Masukkan pewarna merah, hijau dan kuning ke dalam setiap bahagian..
2-i-Satukan santan dan air.
ii-Satukan tepung kacang hijau dan sedikit santan sehingga sebati.
iii-Satukan santan yang selebihnya dengan gula, garam dan serbuk agar-agar.Masak sehingga larut.Tuangkantepung kacang hijau ke dalamnya.Kemudian masukkan kesemua sagu yang diwarnakan tadi.Kacau sebentar.
3-Tuangkan adunan ke dalam acuan, biarkan sejuk beku.Hidangkan.
CARA:
1-Masak sagu di dalam air panas sehingga masak dan lutsinar.Bilas dengan air dan kemudian toskan.Bahagikan kepada 3 bahagian.Masukkan pewarna merah, hijau dan kuning ke dalam setiap bahagian..
2-i-Satukan santan dan air.
ii-Satukan tepung kacang hijau dan sedikit santan sehingga sebati.
iii-Satukan santan yang selebihnya dengan gula, garam dan serbuk agar-agar.Masak sehingga larut.Tuangkantepung kacang hijau ke dalamnya.Kemudian masukkan kesemua sagu yang diwarnakan tadi.Kacau sebentar.
3-Tuangkan adunan ke dalam acuan, biarkan sejuk beku.Hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan