~lemak..~
KEK KELAPA PANDAN
Sumber resepi: Majalah RASA
BAHAN:
200gm majerin
50gm mentega * saya tak guna marjerin, tp guna 250 gm mentega shj.
250gm gula kastor *saya kurangkan sukatan 20 gm/tak nak manis
5 biji telur gred B
250gm tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
20gm kelapa kering (dipanggang)
Pewarna hijau dan perasa pandan secukupnya.
CARA:
1-Putar mentega, marjerin dan gula kastor sehingga berkrim.
2-Masukkan telur sebiji demi sebiji.Ayak tepung gandum dan serbuk penaik di dalam bekas berasingan.
3-Akhir sekali masukkan tepung yang diayak, kelapa kering, pewarna hijau & perasa pandan.
4-Adunkan sehingga sebati, masukkan ke dalam loyang 9 inci bulat dan bakar pada suhu 160-180 drjh C selama 45 minit atau sehingga masak.
Masa kami kecik2 dulu mak saya gemar buat kek kelapa.Tapi dia suka warnakan kelapa keringnya dengan 3 jenis warna..Memang cantik!!..
Tengoklah,, memang gebu!!.. Tak sangka pulak mak mertua saya suka gak makan kek kelapa ni..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan