Salam...
Inilah salah satu resepi yg kerap saya buat.Kuahnye tak pedas utk anak-anak nikmati. Lazat je rasanya...
Menu ni tercipta time saya masih bujang dulu..Baru lepas habis sekolahlah katakan,berhijrahlah ke bandar nak belajar cari duit poketlah kononnya.Duduk serumah dengan orang2 bujang, so masak kena ikut jadual...Itupun untuk sementara waktu je.Satu hari secara spontan tetiba je dapat idea untuk memasak kuah kepada ikan yang telah digoreng tu.Kuah yang dimaksudkannya tu cam ginilah resepinya...
Resepi: Rohaisha
Bahan-bahan:
- 3 ekor ikan merah/ kerisi | goreng mcm biasa (garam + kunyit)
- 6 tangkai cili merah | kisar
- 4 ulas bawang merah | kisar
- 3 ulas bawang putih | kisar
- 1 labu bawang besar | hiris bulat/tabur
- 2cm halia | kisar
- 4-5 helai daun limau purut | tabur
- Sedikit belacan
- 200ml santan pekat
- 2 cawan air
- 1 biji tomato | belah empat
- Garam dan gula secukupnya
- Minyak untuk menumis
Cara:
1.Tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.
2.Masukkan santan dan air.Biarkan separa menggelegak.Kemudian masukkan ikan dan kacau rata.
3.Masukkan garam dan gula secukupnya diikuti tomato,daun limau purut dan taburan bawang yang hiris bulat..
4.Apabila benar-benar mendidih dan masak, matikan api.
Kalau banyak daun limau purutnya lagi sodapp..harumnya pun naik sekali ganda lagi..ehehe..Kat luar dapur saya tu memang ada tanam pokok limau purut.Bila nampak daun2 tu dah agak gemuk, memang resepi inilah yang saya bikin..Lazat untuk dinikmati tau..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan