Jumaat, 25 November 2011

Cara Berlauk


Salam...
Saya tak pernah buat cara berlauk.Buat ni time bulan puasa.Tapi memang sedap, sebab ada campuran ayam.Lagi2 kalau berbumbukan udang, lagi mantap diapunya rasa...Saya buat separuh adunan, itupun dapat dua loyang..Resepi ada kat bawah..meh jenguk2...


Cara Berlauk
Sumber: SAJI
Olahan:rohaisha

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum
5 cawan santan
3 biji telur
1 sudu kecil ladasulah
1 sudu besar udang kering
1 sudu besar minyak masak
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam


BAHAN TABURAN:

*250gm daging kisar} gaul bersama serbuk rempah kurma
*2 sudu besar serbuk rempah kurma
*1 labu bawang besar}POTONG DADU
*sedikit garam

2 tangkai cili merah} HIRIS HALUS
3 tangkai daun sup} HIRIS

*bahan bertanda (*) ditumis bersama


CARA:
1-Daging kisar digaulkan rempah kurma.Kemudian tumiskan seketika dengan sedikit minyak.masukkan bawang besar.Gaulkan rata.Ketepikan dan dibiarkan sejuk seketika.
2-Satukan tepung gandum dengan santan.Pecahkan telur dan kacau rata hingga sebati.
3-Masukkan lada sulah,udang kering,minyak masak,serbuk kunyit dan garam.Gaul rata (nak kisar pun boleh).Ketepikan.
4-Ambil acuan, sapukan sedikit minyak.
5- Tuangkan tepung ke dalam acuan.Kemudian taburkan daging kisar diikuti bahan hiasan seperti hirisan cili merah dan daun sup.
6-Bakar  adunan dalam oven  pada suhu 17drjh Celcius lebih kurang 30 minit @ sehingga masak.
                                   Haa...pakai acuan tart boleh gak..ehe,,he..


                       Yang ni pulak pakai acuan kuih bakar..janji siap..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan