Sabtu, 30 Jun 2012

SOTONG UNGKEP


Salam manis semua, moga ceria-ceria bersama keluarga tersayang..
"Ramuannya mudah dan kelihatan ringkas", inilah dia masakan ungkep yang sinonim dengan masyarakat jawa.Cuma jika ada perbezaan di antara jawa berlainan  tempat pun, tidaklah begitu ketara.
Untuk resepi Ungkep Sotong  ni, saya dapatkannya dari sebuah majalah.Resepi asalnya adalah Ayam Ungkep.Resepi ni lebih kurang  sama dengan resepi yang saya selalu buat ni, cuma saya tak bubuh biji ketumbar dan jintan halus.

SOTONG UNGKEP
Sumber rujukan:Ayam Ungkep (Majalah Rasa)

Bahan-bahan:
12 ekor sotong | dibersihkan 
4 batang serai | ketuk
Sedikit serbuk kunyit (item ni saje saya tambah)
Air asam jawa secukupnya
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan tumbuk:
2  labu bawang besar
5cm kunyit hidup
5cm halia
2 sudu makan ketumbar* (pastikan ditumbuk lumat)
2 sudu makan jintan halus*

Cara memasak:
1.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk kunyit serta serai sehingga naik bau.
2.Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil bahan tumisan digaul rata agar tidak terlalu garing.Biarkan mendidih seketika.
3.Seterusmya masukkan sotong dan air secukupnya.Didihkan sehingga sotong empuk. (saya didihkan sebentar sahaja -tidak lebih dari 5 minit agar sotong tidak liat.)
4.Akhir sekali, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan. 


note:resepi asal ialah 4 ketul ayam dan ukuran bahan perencahnya adalah separuh adunan dari yang saya gunakan untuk masakan sotong ni.

Jumaat, 29 Jun 2012

PUDING KASTARD LABU


Salam manis dipenghulu segala hari..
Hari ni tunjuk puding kastard yang mengandungi isi labu.Diapunya rasa lebih kurang sama macam puding jagung, tapi takdelah rasa jagung..eee..Lepas le juga buat sarapan pagi dan merangkap minum petang..alhamdulillah..
Tapi merungut juga anak2 saya sebab tak buat puding jagung macam kebiasaannya, "kenapa ummi bubuh labu??".."Saje, ummi nak cuba puding yang ada labu".Protes arrr, diorang tak mau rasa dan makan..Biarlah labu..hehe..

PUDING KASTARD LABU
resepi:rohaisha

Bahan-bahan:
1 cawan labu (yang telah dilecek)
1 cawan tepung kastard
2 1/3 cawan santan sederhana pekat
1/2 cawan gula
Sedikit garam

Cara:
1.Satukan kesemua bahan dalam periuk.
2.Masak atas api sederhana hingga pekat dan meruap.
3.Tuang dalam acuan sesuai yang telah dibasahkan terlebih dahulu.Sejukkan.
4.Potong apabila telah sejuk.

Rabu, 27 Jun 2012

NASI IMPIT GORENG



Salam petang...
Suram je cuaca petang ni.Alhamdulillah, syukur atas nikmatNya kerana di sebelah paginya dapat menikmati cuaca panas, kering juga pakaian diampaian...Sungguh besar nikmat yang Allah beri  itu kepada kita kan...
" 'Dia' tak minta diberi"..sebaliknya, " 'Dia' yang memberi"..
Terus kepada menu siaran kali ni, dapat juga saya buat nasi impit goreng.Biasanya saya makan had jiran hantar je, kali ni cuba buat sendiri dan berinspirasikan resepi kak Ayu Jalinan Rasa.Kebetulan ada lebihan nasi impit masa beli satay..keletang keletung, sekejap je siap.Ni pun guna stock yang ada kat dapur je.Alhamdulillah, seronok tengok habibi makan..


NASI IMPIT GORENG
Sumber rujukan:Ayu Jalinan Rasa
Sumber:rohaisha

Bahan-bahan:
1 1/2 bungkus nasi impit (saiz besar) | potong dadu
1 keping daging burger | cincang 
1 labu bawang besar | hiris
3 Ulas bawang putih | cincang halus
1 sudu besar sos tiram
20gm udang kering* (rendam seketika) | kisar
1 tangkai cili besar* | kisar bersama (*)
1/2 cawan mix veggi
2 batang sosej | potong serong
1 sudu besar santan pekat (kotak)
3 sudu besar air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara:
1.Tumiskan bahan kisar sebentar.Masukkan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau diiringi daging burger, mix veggi dan sosej.Kacau agar sekata dan empuk.
2.Masukkan sos tiram, kacau rata dan masukkan pula hirisan ketupat.Kacau sekata perlahan-lahan agar nasi impit tidak hancur.
3.Bubuhkan santan pekat dan air.Kacau lagi.Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
4.Setelah sebati dan masak, tutuplah api.
5.Hidangkan bersama hirisan daun sup.


Selasa, 26 Jun 2012

NASI MANDY AYAM


Assalamualaikum...
Bila tengok rakan-rakan buat nasi mandy teringin la pulak nak  rasa..Sementara bahan semua cukup, memang tepat sangatlah waktunya untuk saya buat nasi ni.Untuk hidangan ni saya ambil resepinya dari majalah RASA.Jadi sukatannya saya olah ikut bilangan ahli yang ada dalam rumah ni.
Kalau ikutkan betul2, gandingan nasi ni secocok dipadankan denagn Salad Arab..Tapi disebabkan bahan untuk buat salad ni tak cukup, 
makanya cansel lah serta merta untuk salad tu...
Insya Allah boleh dicuba di lain waktu..
Kebetulan ada sebiji nenas pemberian seorang teman, makanya saya gandingkan aje dengan Pajeri Nenas..
NASI MANDY AYAM
resepi : Majalah Rasa
Diolah sukatannya oleh:rohaisha

Bahan-bahan:
800gm ayam
3 cawan beras Basmathi | cuci bersih dan toskan
1 labu bawang besar | dimayang halus
4 kuntum bunga cengkih
12 biji buah pelaga
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
5 cawan air
2 sudu minyak masak
Garam secukup rasa

Cara:
1.Masukkan ayam ke dalam periuk bersama bawang, biji buah pelaga, bunga cengkih, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih.
2.Kemudian masukkan air ke dalam periuk.Rebuskan ayam selama 10 hingga 15 minit.Angkat ayam dan ketepikan.
3.Selepas itu, masukkan beras ke dalam periuk bersama air rebusan ayam tadi.Jika perlu, tambahkan air (ingat!, jika perlu ye...hehe).Masak dengan api perlahan.
4.Setelah itu, gaulkan dengan serbuk kunyit setelah air rebusan tersebut agak kering, lalu masukkan minyak masak dan garam secukup rasa ke dalamnya.
5.Hidangkan bersama ayam yang direbus tadi.

PAJERI NENAS

Salam,
Terima kasih atas kunjungan rakan-rakan yang masih setia menjenguk Damai Qalbu, tanpa anda semua, sunyilah saya di sini..kehadiran anda sememang menghiburkan sekalipun sepatah yang tercoret di lembaran mayaku ini....sayang u all...
Hari ni tayang Pajeri Nenas kelolaan Chef Hanieliza yang dah seminggu lebih berlalu..Mudah je kan membuatnye..sebelum2 ni pernah juga cuba resepi yg lain.Sedia maklum, resepi pajeri ni rata2 lebih kurang sama je kan bahan-bahannya..

PAJERI NENAS
resepi:Hanieliza

Bahan:
1 biji nenas | potong kecil (saya potong sebelah)
3 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1 inci halia (saya cincang)
1 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawangf putih (saya hiris)
1 sudu besar udang kering (tumbuk)
1 inci kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari (bancuh dengan air)
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/ putih
2 sudu  besar kerisik
Garam secukup rasa

Cara membuat:
1.Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2.Masukkan kerisik dan nenas.Kacau supaya rempah tidak melekat pada  periuk.
3.Masukkkan santan gan garam serta gulamerah atau pasir.
4.Masakhingga kuah pekat dan naik minyak.

Nota tambahan dari kak Hanieliza:
Selain daripada nenas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masak pajeri.

Isnin, 25 Jun 2012

MAGGI KUAH je...& AL-FATIHAH BUATMU sahabatku..

Assalamualaikum...
Sapelaaaah....yang tak suka maggi ye?..Ada ke tak agaknye??saya memang suka makan maggi, tapi bukan pengamal tegar..dalam setahun pun boleh kira ngan jari.Cuma kalau teringin, makanya belilah juga..menipu kalau tak makan langsung..tak baik menipu tauuu...hehe.
Berhujah tentang maggi, memang semua orang dah maklum, tak baik diamalkan dek perencahnya yang banyak mengandungi bahan perisa yang boleh menjejaskan kesihatan kita untuk jangka masa panjang jika diamalkan selalu..
AL-FATIHAH juga buat seorang rakan sekelas saya dulu yang telah kembali ke rahmatullah pada 20 jun 2012 yang lalu akibat radang paru2."Moga kau tenang di sana...".Sebenarnya saya masih terkejut dengan berita pemergiannya yang telah dikhabarkan oleh seorang teman.Memang kita harus percaya, semua orang akan menemui Ilahi, cuma waktunya saja yang kita tak tahu.
Arwah merupakan seorang yang tinggi budi pekertinya..Begitulah gambaran yang dapat saya ungkapkan selama 2 tahun berada dalam satu kelas yang sama ketika berada di lower & upper six dulu..
Allahyarhamah juga merupakan seorang pengarang novel & buku semasa hayatnya.Hasil karya arwah ialah bertajuk:
1.Hijab Cinta
2.Dunia Belum Berakhir
3.Puteri Nyiur Gading
4.Hadiah Untuk Sufiah

~AL-FATIHAH~
..S Rafidah H Basri..

MAGGI KUAH
resepi:rohaisha

Bahan-bahan:
2 bungkus maggi | celur
Perencah maggi kari
1/2 biji bawang besar | hiris
3 ulas bawang putih | cincang halus
2cm halia | cincang halus
4 cawan air
4 biji fish ball | belah 2
Sawi secukupnya
1 keping fish cake
1 tangkai cili besar
2 biji telur
Minyak untuk menumis

Cara:
1.Didihkan air dan celur maggi hingga kembang secukupnya.Toskan.
2.Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga layu.Masukkan perencah maggi, kacau dan bubuh air.Renehkan.
3.Masukkan maggi yang telah dicelur tadi bersama daun sawi, fish ball dan fish cake.Kacau rata dan biarkan seketika.
4.Pecahkan telur, kacau sekadarnya untuk beberapa ketika.Bubuh garam secukup rasa dan taburkan hirisan cili merah.Matikan api.
5.Hidangkan ..

Jumaat, 22 Jun 2012

ORANG DEKAT BARU DAPAT TURUN i-City, Shah Alam

gambar yg di snap dr foto yg dibeli di i-City,nak scan dulu malas...

Salam...
Orang dekat baru nak turun i-City Shah Alam...

"Abah, bila kita nak ke i-City ni??.Itulah soalan yang "selalu" diajukan oleh anak2 saya setiap kali melewati jalan nak ke seksyen 7, Shah Alam mahupun Federal Highway.."Nantilah, ada masa nanti kita pergi ye.." Bila dari hari ke hari berlalu, menempuh bulan dan tahun pulak tu, jawapan Si Abah tetap sama apabila anak2 terpandang gambar ni dari Federal Highway mahupun jalan sekitar Seksyen 7 tu.Kalau pertanyaan yang diajukan tu kebetulan cuti sekolah, Si Abah akan mengeluarkan hujahnya begini pulak;"Cuti sekolah ni ramai orang, kita pergi hari biasa".(maksudnya hari bekerja/ Sabtu @ Ahad)..Tapi memang betul pun, maklum je lah kan, bila musim cuti persekolahan bermula pasti tempat2 macam ni memang jadi tumpuan.Memang gawat semacam je kan masuk tempat2 macam tu..

Mungkin dah tiba masanya, hati Si Abah senang ketika itu agaknya, maka pada tarikh 16/06/2012 sebaik kami pulang dari Seksyen 7, di perjalanan mulut Si Abah pun menyebut:"hari Selasa nanti kita pergi ye..."(19/06/2012).Itulah jawapan yang ditunggu anak2 saya 'selama ini...'.Hurey masa tu juga anak2 saya dalam kereta..."Bestnyeee....Betul ke Abah?? Selasa ni???".Maybe anak2 saya mcm tak percaya kot abahnya berkata macam tu."Iya,...Selasa minggu depan kita pergi, lepas solat maghrib", jelas Si Abah.Nadanya memang meyakinkan.

Sebenarnya tak jauh sangat pun perjalanan ke i-City ni dari rumah kami, sekitar 15 hingga 20 minit, jika tidak menempuh kesesakan lalulintas.Begitulah kisahnya..."ORANG DEKAT BARU NAK TURUN  i-City, SHAH ALAM"...
Circus Travel yang atas tu kami tak naik, RM10 sekepala.Dewasa,  kanak2, same je dia cas....Cik Abang siap berceramah kat kaunter: "saya ni orang Malaysia, bukan orang luar negara, takkan cas mahal cam tu...".Hhehe...
Kebetulan malam tu ramai pelancong dari negara Arab yang kelihatan.
Cuma, bila kita tengok neon warna-warni macam pic2 kat bawah tu, memang menariklah..kalau ada DSLR tu gambar lagi cantiklah kan...hehe..tapi saya takde mende tu, camera biase je...Main snap2 je, buat cuci mata sambil menikmati keindahan neon yang bergemerlapan...Jadilah kan...walaupun orang dekat je yang datang ke i-City nie...hik3





Yang kat bawah tu pun, spot2 je time ambik pic  anak2, buat kenangan...Model persendirian berhad katakan..
Aksi2 biase, bukannye luar biase...Macam kanak2 lain 
jugalah kan.Jaadilah...




Jom masuk kutub utara ... (iye lah tu...)Tak boleh tahan sejuk kat kaki, nak sewa kasut RM10 seorang..mana boleh tahan..Terpaksalah Ummi dan Si Abah menahan kaki yang teramat sejuk dan kebas, cepat2 nak kuar dari situ je rasanye.Kata Si Abah, ada rezqi kita pergi lagi, pakai kasut siap2 dari rumah, x payah susah2 nak sewa kasut yang mahal tu...huhu......Masa ni kasi sewa kasut untuk Si Abang & Si Kakak je.Nasib baik Si Adik pakai kasut sport dr rumah. Maklumlah tak prepare sepenuhnya nak masuk sini.Ummi pun tak sangka yang Si Abah nak ajak masuk dalam SNOWALK ni...

Bestlah juga walaupun tak se"real" kat oversea..hahaha..
Itulah dia, wajah seorang ayah yang penyayang...dok layan anak2...hik3 (mudah-mudahan)..





Jumpa lagi!!!!
SEKIAN...
Wallahua'lam...


tetiba rajin updated:
foto ori yg di scan

Khamis, 21 Jun 2012

SERIMUKA DURIAN



Assalamualaikum & selamat petang...
Sinonim dengan musim durian sekarang ni, raja segala buah, mahunya buka peti sejuk pun tak hilang2 bau durian.Sampaikan kekadang bau yang terbit seakan-akan 'bau gas masak' kita bocor..sungguh "keliru"!!!.
Bila masuk ruang dapur & ketika itu tak ingat kita ada simpan durian dalam peti ais, mesti ada yang terpacul berkata begini;
"Eeihhh??? bau apa ni?? macam bau gas lah!"...Aha...itulah yg selalu berlaku dalam rumah saya...kalau tak saya sendiri yang berkata cam tu, suami, malahan anak2.Bila "tukang masak" ni tetiba teringat simpanan stock durian, maka segerah saya menjawab.."Emmmhhh, bau durianlah..!!"
Cerita pasal kisah durian, bila jalan mane2 mesti jumpa orang jual durian..kiri kanan situ sini..aaadeee je durian kan...Banyak kali saya buat serimuka durian tapi asyik tak menjadi je...huhu, sabar je lah kan..Tapi sy memang tak serik nak try lagi.Kali ni belek resepi kak Yatie, alhamdulillah, tak kecewa daku kali ni, memang terrrrase "duriannya".Puas hati tawwww...TenQ kak...
Resepi kak Yatie boleh tengok di sini.


SERIMUKA DURIAN
resepi:Yatie

Bahan-bahan:
Bahan Lapisan Bawah (loyang 10")
2 cawan pulut
2 cawan santan cair
1 sudu kecil minyak
Sedikit garam

Cara-caranya:
1.Cuci pulut dan rendamkan dalam 4 jam.
2.Masukkan pulut ke dalam loyang yang telah dialas plastik dan tuangkan santan cair yang bercampur sedikit garam.Tambahkan sedikit minyak dan kukus selama 30 minit.
3.**Sementara menunggu bahagian bawah/pulut masak, kita bolehlah menyediakan bahan-bahan untuk lapisan atas.
4.Setelah masak, angkat dan tekan-tekankan sehingga padat.
5.Masukkan ke dalam kukusan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Bahan Lapisan Atas:
3 cawan santan
1 cawan gula pasir
1 biji telur
1 cawan isi durian
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastard
1/4 cawan tepung beras
1 sk garam

Cara-caranya:
1.satukan santan, gula, telur dan isi durian ke dalam blender dan kisarkan.
2.Masukkan tepung gandum dan tepung kastard dan garam..kisar lagi (kalau blender tak muat, kisar separuh-separuh)
3.Masukkan ke dalam periuk dan kacau hingga sebati.Tambahkan sedikit pewarna kuning.
4.Masak sebentar bahan lapisan atas sehingga naik wap dalam masa 10 minit dan sentiasalah dikacau guna whisk sehingga adunan menjadi seakan-akan susu pekat.
5.Tuangkan adunan ke atas pulut dan kukus lagis elama 20 minit dengan api sederhana.
6.Bila kuah sudah masak, angkat dan sejukkan.Bila dah sejuk barulah dipotong dengan menggunakan pisau plastik dan hidangkan.
**Gunakan 2 biji kelapa, asingkan santan pekat dan santan cair.Kalau guna santan kotak 200ml setiap satu, gunakan 2 kotak.100ml santan pekat dan selebihnya air untuk kuantiti santan cair.300ml santan pekat dan selebihnya air untuk adunan santan pekat.Selamat mencuba.